Hasznos tanácsok tippek elektromos kerékpár vásárláshoz

Hogyan válassz e-bike-ot (pedelec-et)?

Az igényeidnek tökéletesen megfelelő kerékpár kiválasztása nehéz és időigényes folyamat, ráadásul a felhasználási igény mellett (ami egy hagyományos kétkerekű vásárlásánál is szempont) itt még a motor és az akkumulátor műszaki paramétereit is tanulmányozni kell. Segítségképpen összeállítottunk egy rövid áttekintést, ami segíthet a döntésben.

Kezdjük a motorral, mert ez az elektromos meghajtású bicikli „szíve”.  Az alábbi paraméterek a meghatározóak:

Nyomaték (Newtonméter Nm-ben megadva)

Teljesítmény (W-ban megadva)

Rásegítés 25 km / h-ig vagy 45 km / h-ig

Vezérlőegység

Motor elhelyezése (első, középső vagy hátsó motor)

Ami a teljesítményt illeti, általában nincs sok választási lehetőség, ami nem is rossz. A legtöbb kereskedelemben kapható e-bike (pedelec) motor 250 wattos teljesítményű.

A nyomaték a meghatározóbb. A nyomatéktól függ, hogy a kerékpár milyen terepre alkalmas. A 60 Nm körüli nyomatékú motorok jobban megfelelnek a sík utaknak, azaz városi, trekking vagy országúti kerékpárok számára. Meredekebb terepre, (MTB) mountainbikeok (hardtail és fully, azaz összteleszkópos) esetében 80 Nm és e feletti nyomatékra van szükség, mivel ez biztosítja az erőátvitelt, hogy a motor még meredek lejtőkön is képes legyen felmenni.

Rásegítés maximális sebessége

Az általunk forgalmazott e-biciklik pedelec-ek, azaz elektromos rásegítésű kerékpárok.  Ez azt jelenti, hogy a motor a hajtás rásegítésében vesz részt, tehát mindenképpen pedálozni kell a hajtásához. EU-n belül egységesen 25km/h sebességig megengedett a rásegítés. (E feletti sebességre is képes a bicikli, de azt csak önerőből lehet elérni). 

Az S-pedelec esetén a rásegítés 45km/h sebességig működik, de ez a típus már nem minősül kerékpárnak, ezért a vezetéséhez jogosítványra van szükség. A motor teljesítménye itt 350 W lehet. (S-pedelec-et egyelőre nem forgalmazunk)

A pedeleceken található kijelzőn (ez a vezérlőegység) tudod beállítani a rásegítés mértékét (általában 3-5 fokozat közül lehet választani), illetve típustól függően további információkat találsz (pl aktuális sebesség, akku állapota, megtett km).  Itt lehet menet közben, az aktuális útviszonyokhoz és erőnlétünkhöz vagy éppen az akkumulátor töltöttségéhez igazodva kiválasztani a megfelelő fokozatot. Például, ha vízszintes útszakaszon haladsz, szinte kikapcsolhatod a rásegítést (vagy választhatod az Eco módot), míg emelkedőn, vagy ha már elfáradtál, növelheted az elektromos meghajtást.

A beállított fokozaton belül az, hogy a motor pillanatnyilag mennyit segít menet közben, a pedelec érzékelő rendszerétől függ. E szerint létezik pedálszenzoros (ez az egyszerűbb, mi nem forgalmazunk ilyen kerékpárt) és nyomatékszenzoros. Utóbbi esetben minél erősebben nyomjuk a pedált, annál erősebb a rásegítés mértéke.

 Bosch középmotor ebike integrált

A motor elhelyezése

A motor elhelyezkedése is meghatározó szempont, amikor döntést hozunk a vásárlásról. E szerint létezik első kerékbe szerelt, hátsó kerékbe szerelt, illetve a legkorszerűbb megoldás, a kerékpár vázba szerelt középmotoros. A középmotor, amelyet közvetlenül a pedálokhoz rögzítenek, Nyugat-Európában szinte teljes mértékben uralja a piacot. Előnye, hogy alacsonyan és középen tartja a kerékpár súlypontját. Az elöl vagy hátul rögzített újabb motorok előnye, hogy többnyire könnyebbek és lényegesen olcsóbbak középmotoros társaiknál.

 

Az akkumulátor – kapacitás és típus

Akkumulátor kiválasztásánál a wattóra az irányadó mértékegység. A spektrum jelenleg 300-500 Wh körül van. Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb a bringa hatótávolsága. Körülbelül 400 Wh már elegendő egy átlagos felhasználónak. Jelentősen megnőhet az akku kapacitás igény, ha nehezebb terepen fogjuk használni a biciklit (sok emelkedő / földút), ha túlsúllyal rendelkezünk, ha nehezebb csomagokat szállítunk vagy ha végig nagy sebességgel, turbó fokozatban szeretnénk haladni.

Nem elhanyagolható az akkumulátor típusa sem. Ügyeljen arra, hogy lítium-ion akkumulátorros pedelecet vásároljon. Az ilyen típusú akkumulátoroknak már nincs memóriahatása. Leegyszerűsítve: nem emlékszik az akkumulátor töltésének gyakoriságára, csak a teljes töltési ciklusokat számolja. Ez azt jelenti, hogy könnyen feltöltheti az akkumulátort az akkumulátor szintjének felénél, anélkül, hogy a teljes töltöttséget számolná és ezáltal elhasználná az akkumulátort.

 

Fékek

Mindenképp hidraulikus tárcsafékkel felszerelt e-biciklit válassz!

Minél gyorsabban haladsz az úton, annál fontosabbak a megfelelően funkcionáló fékek. Egy v-féknek, vagy akár egy mechanikus tárcsaféknek, amit bowden segítségével mozgatunk, nincs helye egy e-bike-on. Biztonságod érdekében mindenképp javasoljuk, hogy jó minőségű, lehetőleg hidraulikus tárcsafékkel ellátott biciklit válassz.

 

kerékpárgumi29es

Gumik

A gyártók a bicikliket a javasolt felhasználásnak megfelelő gumiabroncsokkal szerelik fel, tehát eltér a gumik szerkezete, összetétele / mérete egy városi, egy országúti, egy trekking vagy egy MTB esetén.

Kérdés lehet még, milyen átmérőjű kereket válassz – ez különösen a MTB szegmensben merül fel. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb kerékméret nagyobb menetstabilitást biztosít. De hogy a mostanában elterjedt 27,5 colos vagy 29 colos méret között valóban akkora különbség van-e, arról megoszlanak a vélemények.

Trekking és városi bicikliknél 28 col az elterjedt méret, illetve a városi szegmensben jelen van még a 20” kemping méret, itt viszont a kerékpár geometriája és biztonságos kialakítása (két láb bármikor letehető) és a vastag, strapabíró gumik kompenzálják a méretbeli különbséget.

 

Sebességváltó

A sebességváltóknál a kínálat hasonlít a hagyományos kerékpároknál elérhető választékhoz. A különbség annyi, hogy elektromos hajtásnál nincs szükség annyi sebességfokozatra, mint rásegítés nélkül, mert az erőátvitelt a motor támogatja.

A váltóknál alapvetően kétféle technológia terjedt el: a láncváltó és az agyváltó. Kezdjük az agyváltóval: ezt alapvetően városi közlekedésre vagy rövidebb túrákra ajánlják a gyártók, és számos előnye van: a váltórendszer zárt, időjárástól védett helyen található, karbantartása ezért egyszerű, és megbízhatóbban működik a láncváltónál. Álló helyzetben is van lehetőség a váltásra, ami városban hatalmas előny. Ugyanakkor drágábbak, mint a hagyományos láncváltók, nehezebbek, és mivel a hátsó kerék részét képezik, a kerékcsere nehézkesebb.

A láncváltó a legelterjedtebb megoldás, a hatásfoka lényegesen jobb, mint az agyváltóé, ezért a hosszabb túrákra való trekking vagy  a MTB biciklik esetén ezt használják. Trekking és városi bicikliknél általában 8 fokozattal, MTB és cross kerékpárok esetén 11-12 fokozattal szerelik, ami az elektromos hajtás miatt bőven elegendő is.

 

Váz – alacsony átlépés vagy klasszikus vázforma?

A váz kialakítása, akárcsak a gumiknál, a felhasználási területtől függ. Az alacsony átlépésű vázak különösen népszerűek az urban (városi) kerékpároknál, mivel kényelmet és stabilitást nyújtanak. A klasszikus „gyémánt” vázakat főleg trekking és országúti bringákkal szerelik, de városban is elterjedtek. A tipikus hegyikerékpár vázakat némileg kisebbre és mozgékonyabbra tervezték, terepen is könnyedén lehessen vele mozogni.

Milyen E-bike legyen?

Most, hogy összegeztük a legfontosabb műszaki kérdéseket, ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb e-bike-ot, fontos tisztázni, hogy milyen terepen / felhasználási területen szeretnénk a biciklit használni.  Városi kerékpárt keresel munkába járáshoz? Hosszabb túrákat tervezel főleg aszfalton? Erdei, hegyi utakra készülsz? Ahogy a fenti rövid leírásból is kiderül, a felhasználási igényekhez igazodva eltér a biciklik vázgeometriája, kerékátmérője és a gumik típusa, a motor erőssége esetleg elhelyezkedése, stb. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a legfontosabb és legelterjedtebb e-bike típusokat, hogy egy kicsit közelebb kerülj a kérdés megválaszolásához: melyik e-bike-ot (pedelecet) válasszam?

 

E MTB E-hegyi kerékpár

E-MTB

Az „MTB” az angol „mountainbike” szó, azaz a hegyi kerékpárok rövidítése: kifejezetten a hegyek durva és meredek terepéhez tervezték őket. Az elektromos hajtások itt különösen népszerűek, mivel köztudott, hogy az emelkedő nem feltétlenül az útvonal legkönnyebb szakasza. Ha szeretnél a lejtmenet nyújtotta élvezetekre koncentrálni, akkor jól jön az E-MTB által nyújtott segítség.

Az E-MTB-k jellemzője, hogy vázuk rövid, mozgékony és dinamikus, gumiabroncsaik vastagabbak és markánsabb profilúak.

Ideális esetben egy ilyen e-kerékpár meghajtója magas nyomatékkal rendelkezik (ennek mértékegysége a Nm.) Az elektromos rásegítés mellett jól jön, ha váltáskor 11-12 sebességből tudunk választani.

A hegyikerékpárok másik fontos jellemzője a felfüggesztés. Míg az úgynevezett „hardtail” (merev vázas)  biciklik csak elöl rendelkeznek teleszkóppal, a „fully” (azaz összteleszkópos)  MTB-ok hátul is teleszkóposak.  A fully előnye a hátsó rugózás nyújtotta extra kényelem mellett, hogy a hátsó kerék mozgása leköveti a talajegyenetlenségeket, így biztosítva sokkal jobb tapadást a bringásnak a lejtmenetekben és az emelkedőkön egyaránt, ezáltal a menetstabilitása lényegesen jobb a merev vázas biciklihez képest. A hátránya egyrészt az ára, másrészt a nagyobb tömege (bár e-biciklik esetén ez nem egy jelentős különbség).

 

Life S városi elektromos kerekpar

E-City és E-Trekking

A túrabicikli általában vagy klasszikus vázzal rendelkezik, vagy alacsony átlépésű a geometriája, igaz, az utóbbi kissé kevésbé mozgékony, viszont merev és stabil. A váz stabilitása a hosszú túrák során kiemelten fontos, és a hosszabb távokon is kényelmes testtartást szolgálja. Általában világítás és csomagtartó is a tartozékok részét képezik.

Elektrotechnikai szempontból általában kiemelkedő szempont a modell kiválasztásánál a hatótávolság: vagyis az akkumulátor kapacitása magas legyen (mértékegység: Wh). A hatótávolság e mellett még nagyon sok tényező függvénye, ugyanolyan fontos, a jól megválasztott fokozat és a helyes váltás, illetve a kerékpár összsúlya, és persze a terep is befolyásolja, mennyit bír az akksi.

A túrabiciklik és a városi biciklik tulajdonságai között sok az átfedés, ha rendszeresen túrázunk, de a munkába is ezzel járnánk, nyugodtan válasszunk trekking biciklit. 

A városi kerékpárt mindenekelőtt magas komfort jellemzi.  Más, súlyban gyakran nehezebb modellekhez képest stabilak a kerékpárúton, és többnyire nagyobb kerekeiknek köszönhetően nagyon simán futnak, bár vannak olyan modellek is, amelyeknél az abroncsok kisebbek az átlagosnál, ami megkönnyíti például a héven történő szállítást, illetve rendkívül strapabíró rosszabb minőségű utak vagy villamossíneken való átkelés esetén (például Budapesten ez fontos szempont lehet a választásnál).

Elektromos trekking kerekpar bringa

Az e-bike kínálatban ne az urban modellektől várja a legnagyobb teljesítményt, nem ezek lesznek a csúcsmodellek, sokkal inkább a funkcionalitást, biztonságot, a dizájnt és a kényelmet helyezik előtérbe a gyártók a tervezés során. Ezek a modellek általában jól felszereltek, a felszereltség részét képezi pl. a világítás és a csomagtartó. Kényelmes ülőpozíció jellemzi őket – az egyenes tartás miatt elsősorban rövidebb vagy közepes távoknál. Az e-city modellek ideális társak a mindennapokban, segítségükkel könnyedén, gyorsan, és környezetbarát módon, minimális fenntartási költséggel közlekedhetünk a városban – és bár minden nap könnyű, kellemes mozgásra késztet minket, az irodába izzadság nélkül, felfrissülve, kipihenten és mosolyogva érhetünk be.

 

E-országúti

Végül, de nem utolsósorban röviden meg kell említeni az elektromos meghajtású országúti kerékpárt. Ez az a típus, amely a legellentmondásosabb megítélésű az e-biciklik között, hiszen az országúti kerékpárt alapvetően sportolóknak tervezték, könnyed elegancia és nagy sebesség jellemzi őket. E-változatban a súlytöbbletből adódóan sokak szerint pont ez a könnyedség veszik el. Ahogy a piacon egyre erősebb motorok és akkumulátorok jelennek meg, amelyek egy vékony, könnyű vázba is beépíthetőek, a közeli jövőben várhatóan ennek a típusnak a népszerűsége is nőni fog.